Edukacija kroz igru

Igra je sastavni dio odrastanja, kroz igru djeca usvajaju vještine koje će im biti potrebne u budućem životu pa je izuzetno bitno da ona bude kreativna i raznolika. Posebno je to bitno u današnje vrijeme kada djeca previše vremena provode pred „ekranima“. Stoga svaki odgovoran roditelj i odgajatelj želi djetetu pružiti priliku za što kvalitetniji početak života što će djetetu pružiti priliku za bolji uspjeh u budućem životu. U tom razvoju im od prvog dana pomažu igračke.

Igra igračkama utječe na razvoj pažnje koja je iznimno važna za učenje s razumijevanjem, a  kako je pažnju najbolje razvijati kroz igru, bez prisile, igra je sjajan način da ju djeca vježbaju rado i svojevoljno. Igra će poticati dijete na istraživanje, a time i na učenje. Dijete se uči kroz pokušaje i pogreške i tako razvija osjećaj samostalnosti što doprinosi razvoju i izgradnji osobnosti.

Današnja ponuda igračaka je izuzetno bogata i šarolika, no posebno mjesto u ponudi zauzimaju edukativne igračke. One na prvi pogled možda ne izgledaju tako privlačno i zahtijevaju dodatni angažman roditelja ili odgajatelja no njihovo značenje u odgoju je od izuzetne važnosti.

Što su edukativne igračke?

To su igračke koje nisu nužno ograničene na obrazovanje i odgojno-obrazovne zadatke zadane kurikulumom predškolskog odgoja i obrazovanja. Edukativne igračke definirane su kao igračke koje su dizajnirane kako bi potaknule dječji um da unaprijedi svoje učenje te razvije vještine. Takve igračke će pomoći u razvoju logike i vještina rješavanja problema, poticati razvoj komunikacijskih vještina, usavršavanje motoričkih vještina i poticanje njihove kreativnosti i mašte.

Stoga, možemo jednostavno zaključiti da igračke imaju veliku dobrobit u odgoju i obrazovanju, a obrazovne  igračke dugoročno pomažu djeci u tom razvoju. Navodimo samo neke od vještina i sposobnosti koje se razvijaju kroz strukturiranu igru.

Razvoj motoričkih vještina

Rješavanje problema

Socio-emocionalni razvoj

Kreativno razmišljanje

Komunikacijske vještine

Logičko razmišljanje